Societatea

Istorie: Asociația Consultantului Roman pentru Lactație (ACLR) a fost înființată în ianuarie 2014. În martie 2013 a avut loc prima sărbătoare a Zilei IBCLC din România.
Cu acest prilej, reprezentanții IBCLC prezenți la eveniment au sugerat ideea de a ne organiza într-o asociație profesională. De aceea, un an mai târziu a fost fondată ACLR.

Misiunea și Viziune: ACLR este o organizație non-profit cu scopul principal de a apăra, promova și reprezenta drepturile profesionale, economice și sociale și interesele membrilor săi, în spiritul accesului liber la practica profesiei de consultant în lactație. în România, profesia de consultant în lactație și introducerea acestei profesii în rândul profesiilor practicate în economia națională (Clasificarea Română a Ocupațiilor).
Asociația promovează dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forței de muncă, accesul la și participarea la formarea profesională continuă, reprezentarea și apărarea intereselor membrilor săi atât la nivel național, cât și internațional. ACLR este membru al ELACTA din anul 2017.

Misiunea asociației este de a îmbunătăți serviciile specializate pentru nou-născuți, sugari, copii și părinți, pentru a îmbunătăți calitatea vieții, a reduce mortalitatea infantilă și rata morbidității, pentru a crește accesul la consultanța de susținere a lactației toprofesionale si cresterea ratelor de alaptare in Romania. Activitati Principalele activitati asociative: pregatirea, instruirea si sprijinirea consultantilor viitoare de lactatie.

Asociația a organizat 5 ediții ale cursului de 90 de ore de educație în lactație. Membrii sunt implicați în îndrumarea și pregătirea viitoarelor Centre Internaționale de Cercetare
- organizarea de cursuri, ateliere de lucru, conferințe (cu CERPS sau CME) pentru a oferi educație medicală consultanților în lactație, medici, asistente medicale, moașe și alți profesioniști din domeniul sănătății. și asistente medicale.
- Programe de voluntariat în NICU și centre de naștere.
- Grupuri de sprijin pentru alăptare, activități de consiliere pentru membri, avizul și îndrumarea profesională.

Membrii: Asociația are 15 membri și suntem în creștere, fiind în curs de obținere de noi aplicații pentru aderare. Majoritatea membrilor sunt IBCLC. Ceilalți membri sunt profesioniști în domeniul sănătății care au participat la cursul de formare de 90 de ore și intenționează să obțină certificarea.

Presedintele asociatiei este Mihaela Nita, vicepresedintele este Ilinca Tudose-Tranulis si secretara este Loredana Isbasoiu-Gafu. ACLR este o asociație mică comparativ cu celelalte asociații europene. Totuși, ținând seama de faptul că primul examen IBCLC din România a avut loc în 2011, apariția unor noi IBCLC, entuziasmul, dorința de a schimba standardele de îngrijire / protocoale și așa mai departe, ne poate face optimiste cu privire la viitorul nostru în țară, ca profesie, dar și ca o asociație profesională.